تاریخ امروز :19 شهریور 1403
ایکتیوفوبیا یا ترس از ماهی چیست؟

ایکتیوفوبیا یا ترس از ماهی چیست؟

ترس از کوسه ها (Galeophobia) بسیار رایج است، اما بسیاری از اوقات، افراد حتی از ماهی های کوچک و به ظاهر بی ضرر می ترسند. چنین ترس غیرمنطقی یا مداوم از ماهی، ایکتیوفوبیا نامیده می شود. این کلمه از یونانی “ichthys” به معنای ماهی و فوبو به معنای ترس گرفته شده است.

ماهی هراسی یا ایکتیوفوبیا

بسیاری از فرهنگ ها، به ویژه قبایل ناواهو، به ترس از انواع حیوانات آبزی، از جمله ماهی، معروف هستند. بنابراین کل قبیله به عنوان “Ichthyophobic” نامیده می شود، اما در این مورد، ترس به همان اندازه که فرهنگی یا اسطوره ای است روانی نیست. آن ها بر این باورند که همه موجودات آبزی تابو هستند و از این رو از لمس یا خوردن آن ها یا حتی شیرجه رفتن در اعماق آب ها که ممکن است با این موجودات روبرو شوند خودداری می کنند.

در صورت ترس از ماهی که ناشی از عوامل روانی است، فوبیا می تواند باعث ترس فرد از ماهی مرده یا زنده شود. چنین افرادی حتی با دیدن یا فکر کردن به ماهی، دچار حمله پانیک کامل می شوند. این می تواند بر زندگی روزمره فرد تاثیر منفی بگذارد.

علل ایکتیوفوبیا چیست؟

علل ایکتیوفوبیا چیست؟

مانند سایر فوبیا های خاص، ایکتیوفوبیا نیز با یک قسمت منفی یا آسیب ‌زا که ماهی ‌ها را درگیر می ‌کند، عمدتا در دوران کودکی شروع می‌شود. در کودکی، فوبیک ممکن است از شوخی‌ های خواهر و برادر یا دوستانش که ممکن است ماهی مرده یا در حال حرکت را به او نشان داده باشند، ترسیده باشد.

کودکانی که تخیل بالا تر و قوی تری دارند، معمولا معتقدند که ماهی ‌های کوچک به اندازه «کوسه ‌های سفید بزرگ» خطرناک هستند. یکی دیگر از فوبیک ها به یاد می آورد که غواصی در اعماق دریا انجام داده بود و با ماهی نسبتا بزرگی روبرو شد که «به طور ناگهانی از هیچ جا ظاهر شد».

ماهی ها موجوداتی لزج و بدبو هستند. افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی معتقدند که ماهی ها مسئول بسیاری از بیماری ها و مشکلات جسمی هستند یا می توانند منجر به مسمومیت با جیوه و غیره شوند. این یکی از محرک های رایج ایکتیوفوبیا است.

انواع خاصی از ماهی ها از آب می پرند. یک کودک (یا یک بزرگسال با ذهنیت عصبی یا شخصیت بیش از حد مضطرب) احتمالا هنگام قایق سواری یا شنا از چنین ماهی های پرنده وحشت زده می شود. این اپیزود های به ظاهر ترسناک دائما در ذهن فرد تکرار می شود که منجر به فوبیا مادام العمر در مورد این موجودات می شود.

علائم ترس از ماهی چیست؟

ایکتیوفوبیا مانند سایر فوبیا ها دارای علائم روانی و جسمی مختلفی است. این شامل:

بیشتر بخوانید: تفاوت استرس و اضطراب

  • فریاد زدن یا گریه کردن پس از دیدن عکس یا تصویر ماهی یا حتی فکر کردن به آن ها.
  • احساس تهوع یا استفراغ
  • غش کردن، احساس سرگیجه
  • لرزیدن
  • احساس خفگی تا حد مرگ
  • فرار از موقعیت هایی که ماهی در آن جا وجود دارد شامل ، مخفی شدن یا برعکس، فلج شدن یا یخ زدن به نقطه است.

بسیاری از فوبیا ها به دلیل این فوبیا از شنا کردن یا حتی راه رفتن روی پل ها یا سواحل یا نزدیکی آن ها می ترسند. برخی از رفتن به آکواریوم یا هر پارک موضوعی با ماهی خودداری می کنند. در موارد بسیار شدید، افراد ممکن است از دیدن دوستانی که ماهی های خانگی در تنگ ماهی یا آکواریوم نگهداری می کنند خودداری کنند.

بهترین راه های درمان ایکتیوفوبیا

چگونه بر ایکتیوفوبیا غلبه کنیم؟ + بهترین راه های درمان ایکتیوفوبیا

دکتر جان بی واتسون، متخصص در رفتار درمانی، تکنیک مواجهه – حساسیت زدایی تدریجی را برای غلبه بر ترس از ماهی توصیه می کند.

در کودکانی که از این ایکتیوفوبیا رنج می برند، خواهر و برادر و دوستان می توانند با نشان دادن این که چگونه ماهی ها موجودات بی ضرری هستند کمک کنند. آن ها می توانند دست خود را در ظرف ماهی بگذارند تا ماهی کوچک را بگیرند. به همین ترتیب، فوبیا ها نیز می توانند به تدریج در معرض تصاویر یا فیلم ها یا آکواریوم هایی با ماهی و غیره قرار گیرند تا زمانی که به اندازه کافی راحت باشند تا بتوانند بدون تجربه حمله پانیک در برابر این موجودات مقاومت کنند.

هیپنوتیزم درمانی یکی دیگر از تکنیک های قدرتمند ذهن است که کمک می کند تا فوبیا را به پایان برسانید. این در مورد بیماران مسن ‌تری که می‌ توانند یاد بگیرند که افکار ترسناک خود را منطقی کنند و آن ها را به افکار مثبت تبدیل کنند، مفید است.

یکی دیگر از تکنیک‌ های موثر، هرچند اندکی آسیب ‌زا به نام Flooding نیز به نتایج مثبتی می ‌پردازد، اگرچه باید تنها با حضور یک مشاور مجرب انجام شود. در این روش فرد در مخزن حاوی ماهی بی ضرر غوطه ور می شود. این به او کمک می کند تا بفهمد چنین ترسی غیرمنطقی است. هنگام مواجهه با ماهی به این روش باید از تکنیک های آرامش استفاده کرد.

در موارد شدید، مصرف دارو های ضد افسردگی یا سایر دارو ها برای کاهش اضطراب در مورد ماهی کمک کننده است. یک درمانگر باتجربه نیز می تواند به فرد کمک کند تا برای همیشه بر ایکتیوفوبیا غلبه کند.

درباره “ایکتیوفوبیا یا ترس از ماهی ” بیشتر بخوانید:

6 یک نظر

  1. اصغر عبدالهی پاسخ

    سلام من چهارده سالمه سه روزه همش فگر های منفی تو مغزم هست تپش قلب هم بیشتر است کف های دستم عرق می کنه فگر می کنم همه جانم می لرزه حتا اونقدر حالم بد میشه که گریه می کنم میشه برام کمک کنید.

  2. شهرام هاشمیان پاسخ

    بیل گیتس یک کار آفرین کلاهبردار بود که مسیر اصلی موفقیتش از همین راه رود چطور؟به این شکل که اون زحمت چند هزار دلاری اون جوان که داس رو نوشته بود از آن خودش کرد حالا پولش را از کجا آورده بود از فروش نرم افزاری که با استفاده از نفوذ مادرش در شرکت کامپیوتری خریدار استفاده برد و اون نرم افزار هم تازه نساخته بود ولی به مدیر اون شرکت گفته بود ساختم حالا آدم قالتاق متخصص رو میشه کارآفرین ازش یاد کرد؟؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *