همه ما اغلب در مورد اهمیت ارتباط میشنویم؛ اما در مورد اینکه چگونه می توانیم از ارتباطات سالم در روابط خود استفاده کنیم اطلاعات زیادی نداریم!
ارتباط سالم و خوب بخش مهمی از هر رابطه و شراکت است. همه روابط دارای فراز و نشیب هستند، اما یک سبک ارتباطی سالم میتواند مقابله با تعارضات و ایجاد یک رابطه قویتر و سالمتر را آسانتر کند.
در این مقاله از روانکده شما را با تعریف ارتباط و اهمیت آن و همچنین اصول برقراری ارتباط سالم آشنا خواهیم کرد.
تعریف ارتباط
مهارت ارتباط توانایی انتقال یا به اشتراک گذاری عواطف، احساسات و خواسته ها است. ارتباط را می توان از طریق نشانه های کلامی یا غیرکلامی ارسال یا دریافت کرد.
مطمئنا این جمله را قبلا شنیده اید: ارتباط کلید هر رابطه است؛ کلیشه ای به نظر می رسد اما حقیقت دارد. واقعاً آسان است که بگوییم ارتباط در یک رابطه سالم مهم است؛ اما توضیح نحوه برقراری ارتباط به این آسانی نیست و اگر نحوه استفاده از این کلید را آموزش نبینیم، هرگز نمیتوانیم دری را برای ارتباط سالم باز کنیم.
هیچ رازی برای ارتباط وجود ندارد؛ اما حقیقت این است که اکثر ما دستورالعمل های اشتباهی در مورد نحوه برقراری ارتباط دریافت کرده ایم. بسیاری از خطاهای ارتباطی زمانی رخ می دهد که پیام ها در زمان اشتباه ارسال یا دریافت شوند و یا پیام ها توسط فرستنده یا گیرنده اشتباه تفسیر شوند.
مطلب مرتبط:
بهبود مهارت های ارتباطی کودکان
تعریف ارتباط سالم
ارتباط سالم فرآیند تلاش آگاهانه برای عضویت کامل و مطلوب در رابطه است. در ارتباطات سالم ما حق داریم موافق یا مخالف باشیم، مرتکب اشتباه شویم و میتوانیم هر اشتباهی را که رخ میدهد اصلاح کنیم؛ علاوه بر این زمانی که انتخاب های مثبتی در رابطه انجام می شود، می توانیم از شریک رابطه تعریف کنیم.
در واقع رابطه سالم یک رابطه دوطرفه است؛ که هر کدام نیازها و سبک های ارتباطی طرف مقابل را میشناسند و راهی مناسب برای برقراری رابطه خود یافتهاند. سبک های ارتباطی سالم نیاز به تمرین و کار سخت دارد و باید بپذیریم که هیچ ارتباطی هرگز همیشه کامل و بی نقص نخواهد بود.
مطلب مرتبط:
تکنیک های ارتباط چشمی در سخنرانی
عناصر کلیدی برای برقراری ارتباط سالم
کلید برقراری ارتباط سالم این است که مایل باشیم که تمایلات تدافعی خود را کنار بگذاریم و مسئولیت رابطه خود را بپذیریم. ارتباط سالم مستلزم تمرین مهارتهایی است که در ادامه آنها را شرح خواهیم داد:
- مسئولیت احساسات منفی خود را بپذیرید
قبول کنید که مسئولیت پذیرفتن وضعیت فعلی ذهنی شما بر عهده خودتان است؛ زیرا هیچ کس واقعاً نمی تواند باعث عصبانیت یا تحریک شما شود، بلکه شما یک شکل منفی از ارتباط را برای بیان وضعیت عاطفی خود انتخاب می کنید.
مهم است که به خاطر داشته باشید که افراد عصبانی اغلب افرادی هستند که نمی توانند به طور موثر ارتباط برقرار کنند و کلید برقراری ارتباط سالم یادگیری برقراری ارتباط بدون خشم، آشفتگی یا عصبانیت است.
- مهارت گوش دادن فعال را بیاموزید
گوش دادن فعال مهارتی است که در اغلب ارتباطات ما نادیده گرفته میشود و مردم اغلب در گوش دادن فعال شکست می خورند.
گوش دادن فعال مستلزم وضعیت بدنی خوب، حرکات و تماس چشمی هدفمند است. به عنوان یک شنونده فعال، باید بدن خود را به سمت گیرنده متمایل کنید، تماس چشمی فعال داشته باشید و در حین برقراری ارتباط آرام باشید.
با گوش دادن فعال به فرد این احساس را منتقل می کنید که به او علاقه مند هستید و فکر می کنید آنچه که میگوید و احساس میکند ارزشمند و مهم است و ارزش شنیدن دارد؛ شما به افکار او احترام می گذارید و حتی اگر با آنها موافق نباشید؛ می خواهید او را درک کنید و به دنبال تغییر دادن او نیستید.
بیشتر بخوانید: خیانت زن به شوهر چه حکمی دارد؟
مطلب مرتبط:
- مهارت گوش دادن انعکاسی را تقویت کنید
گوش دادن انعکاسی برای انعکاس و شفاف سازی ارتباطاتی است که برقرار کرده اید و از طریق آن طرف مقابل می تواند احساس کند شنیده می شود، تأیید می شود و ارزش کلماتی که ارائه کرده است کاملاً تشخیص داده می شود. سه سطح اساسی از گوش دادن انعکاسی وجود دارد که عبارتند از:
- تکرار کردن سخنان گوینده با جایگزینی مترادف ها یا عبارات توسط شنونده.
- نقل قول و بیان مجدد معنایی که شنونده از سخنان گوینده استنباط کرده است.
- بازتاب احساسی که سخنان گوینده بر جنبه های عاطفی شنونده داشته است.
- بینش شخصی و ذهن آگاهی داشته باشید
به عنوان یک عضو در یک رابطه، بسیار مهم است که بتوانیم سهم خود را در آن رابطه تصدیق کنیم و فراتر از رابطه سطحی عمل نماییم. اگر اشتباهی انجام دادهایم باید اشتباهات خود را بپذیریم تا مشکلاتی که ممکن است ایجاد شده است را اصلاح کنیم، اگر به ما ظلم شده است نباید به دنبال حل مشکلات خود با منفی نگری باشیم، بلکه به دنبال بخشش و پذیرش کسانی باشیم که به ما ظلم کرده اند.
بینش شخصی توانایی درک محدودیت ها و نقاط قوت شخصی خودمان است و به رویارویی با رفتارها، پیامدها و انتخاب هایمان در زندگی کمک میکند. بینش شخصی فراتر از پذیرش نقش مان در یک رابطه است و ما را قادر میسازد آنچه را که در روابط درونی و بیرونی نیاز داریم بپذیریم.
ذهن آگاهی توانایی فعال بودن در لحظه است و کمک میکند توجه کامل خود را به خود و دیگران ارائه دهید؛ چون میدانید همه چیز در مورد آن لحظه ارزش توجه شما را دارد.
مطلب مرتبط:
- از لحن صدای خود آگاه باشید
در ارتباطات خود مذاکره کنید و به یاد داشته باشید که لازم نیست همیشه حق با شما باشد. در صورت اختلاف نظر اگر موضوع آنقدرها مهم نیست؛ سعی کنید آن را رها کنید یا با آن موافقت کنید.
- زبان بدن را تقویت کنید
وقتی ارتباط برقرار می کنیم، می توانیم خیلی چیزها را بدون صحبت بگوییم. وضعیت بدن، لحن صدا و حالات صورت ما همه پیامی را منتقل می کنند. این تجهیزات ارتباط غیرکلامی می توانند به طرف مقابل بگویند که ما در مورد او چه احساسی داریم!
در صورتی که احساسات ما با کلماتمان همسو نباشد، اغلب این ارتباط غیرکلامی است که شنیده و باور می شود؛ بنابراین توجه داشته باشید که آیا زبان بدن شما منعکس کننده چیزی است که می گویید؟
مطلب مرتبط:
برای از بین رفتن ترس در صحبت چیکار کنیم؟
- خواستهها و نیازهای خود را بگویید
هیچ یک از ما توانایی ذهن خوانی نداریم؛ بنابراین مهم است که سعی کنید در ارتباطات خود طرف مقابل را در جریان نیازهای خود قرار دهید تا او بداند در این شرایط به چه چیزی نیاز دارید؛ همچنین این کار می تواند تا حدود زیادی از سوء ارتباط یا استرس در یک موقعیت خاص کم کند.
مطلب مرتبط:
۷ راز کاربردی زبان بدن افراد با اعتماد به نفس بالا
کلام آخر
در زندگی روزمره، مهارت ارتباطات به ما کمک میکند تا تجربیات و نیازهایمان را با دیگران به اشتراک بگذاریم و روابط برقرار کنیم؛ این جوهر زندگی به ما امکان می دهد احساسات خود را بیان کنیم، اطلاعات را منتقل کنیم و افکارمان را به اشتراک بگذاریم. در مقابل، مهارت ارتباطی ضعیف منجر به سوء تفاهم های مکرر و ناامیدی می شود. با مطالعه این مطلب و تمرین مهارتهای کلیدی ارتباط سالم؛ شما قادر خواهید بود ارتباطات سالم و موثری با دیگران برقرار کنید.
دیدگاهتان را بنویسید